Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Amit mi adtunk a világnak

2008.02.09

 

 

A lyukas zászló

A lyukas zászló, mint politikai szimbólum, talán csak nálunk van. 1957 január 7-én a Time címlapján is látható  az év emberének megválasztott forradalmár mögött.
François Mauriac
írta naplójában 1956 végén:
"A megtörhetetlen Magyarország megmutatja a világnak, hogy a történelem irányát a gyengébb akarata is megszabhatja, ha az erősebb embertelen".
1956 szabadságharcosai Prometheushoz voltak hasonlóak. Prometheus a tüzet, a tudást lopta el az istenektől, a magyar forradalmárok a szabadságot "lopták el", vissza azoktól, akik ezt elvették a nemzettől. Ezt a tüzet, a szabadság reményét adták ők Európának, a  világnak…

"1956 október 23-a örökké élni fog a szabad emberek és nemzetek naplójában. A bátorság, az öntudat és a győzelem napja volt. A történelem kezdete óta nem volt másik nap, amely világosabban mutatta volna az ember csillapíthatatlan igényét a szabadságra - bármily kicsi is az esély a sikerre, bármi legyen is az áldozat" (John F. Kennedy, 1960. október 23.)

"…el ne felejtse, aki él,

hogy úgy született a szabadság,

hogy pesti utcán hullt a vér."

 

"Mennyből az angyal - menj sietve
Az üszkös, fagyos Budapestre.
Oda, ahol az orosz tankok
Között hallgatnak a harangok."
(Márai Sándor: Mennyből az angyal)

 

 

Kocsi

Első írásos emlékek 1267-ből vannak.Eredetileg olyan szekér, amelynek első tengelye forgatható, ezáltal a kanyarodás könnyebb vele. E jellegzetessége különböztette meg elődeitől. Nevét Kocs községről kapta, ott gyártottak először ilyen járművet a középkorban. Azon kevés magyar szó közé tartozik, mely a nyugati nyelvekbe jutott (angol coach, német Kutsche, katalán cotxe, spanyol coche).

 

 

Légcsavar

Asbóth Oszkár (1891-1960) mérnök.

Az 1934 évi motorcsónak versenyünkön Conte Theo Rossi olasz versenyző Asbóth féle légcsavarral, propellerrel felszerelt motorcsónakkal versenyzett és ért el 140 km/h-ás sebességet.

 

Fotoelektron-sokszorozó, Föld-Hold radar, Új méter definició

Bay Zoltán (1900-1992) fizikus
1.) Washingtonban a Smithonian Természettudományos Múzeumban a Bay-féle elektronsokszorozó volt kiállítva
.

2.) Az amerikai és a magyar Hold-kísérlettel kezdődött el az aktív csillagászat korszaka. A NASA Történeti Osztálya 1996-ban kiadta a planetáris rádiócsillagászat krónikáját "To See the Unseen" címmel. A könyv legelső két mondata így hangzik: "1946-ban az Egyesült Államok és Magyarország kutatói elsőként figyelték meg radarhullámok visszaverődését a Holdról. Ezek a kísérletek jelentették a Naprendszer radarral történő kutatásának kezdetét."

3.)A távolságot órával lehet mérni, mert tér és idő nem függetlenül léteznek.

 

Golyóstoll

Bíró László (1899-1985) újságíró, feltaláló

1943. június 10-én kapott szabadalmat. Argentínában olyan nagy tiszteletet vívott ki magának, hogy az argentín feltalálók napját az Ő születésnapján, szeptember 29-én ünneplik.
A golyóstollal szinte azonosult a neve (angolul biro-pen, franciául biron).

 

 

Holográfia

Gábor Dénes (1900-1979) villamosmérnök

A holográfia lényege éppen ennek a hiányosságnak a kiküszöbölése: a hologramon - voltaképpen egy sík lemezen - az intenzitás mellett a hullám fázisát is sikerül rögzíteni, így lehetségessé válik a teljes információ felvétele és tárolása. (Innen ered a holográfia elnevezés is: görögül a "holosz" teljest, a "grapho" pedig írást jelent.)

 

 

Eötvös-féle torziós inga

Eötvös Loránd (1848-1919) fizikus

A módszer az 1920-as évektôl kezdve forradalmasította az olajipart és Eötvös-inga néven vált ismertté az egész világon. A modern gyakorlati geofizika akkor született, amikor a feltérképezett gradiensekbôl a felszín alatti geológiai szerkezetet találtak meg. Az antiklinális és a sódóm típusú szerkezetekhez ugyanis olajmezôk kapcsolódhatnak. Az Eötvös-inga alkalmazásának produktív szerkezetek százait és több milliárd hordó olajat köszönhetünk.A földfelszín alatti szerkezeti és tömegeloszlási viszonyok felkutatására alkalmas készüléket földgáz-, olaj-, érc-, szénlelőhelyek felkutatására használták. Szerepét a modern graviméterek vették át.
 

Biztonsági gyufa

Irinyi János (1807-1895) vegyész

1836-ban egy erdélyi származású professzorának, Meissner Pálnak egyik sikertelen kísérlete adta számára azt az ötletet, hogy az addig robbanásszerűen lángra lobbanó gyufából miként lehetne egy zaj nélküli, biztonságos gyufát készíteni.

 

Irinyi volt az első tudós, aki a gipszet talajjavításra ajánlotta.

 

Szódavíz, Optikai rács, Forgony (elektromotor), Dinamó

Jedlik Ányos (1880-1885) fizikus

1) 1826-ban szódavíz gyártó gépet szerkeszt - első szikvíz üzem.
2) Egy milliméternyi távolságon csaknem háromezer rácsvonal egyenletes felvitele a mai technikával sem kis teljesítmény.
3) csak 1841-ben mutatta be a  forgonyt.
4) 1861-ben írta le a dinamó elvét, de mivel nem vált ismertté, Siemens nevéhez fűződik.

 

Torpedó

Luppis János (1813-1875) fregattkapitány, feltaláló

1864 találmánya megvalósításáért társult Robert Whitehead hajógyárossal.

1869 találmányáért magyar nemesi címet kapott

 

 

A számítógép

Neumann János (1903-1957) matematikus

Neumann-elv: kettes számrendszer, teljes mértékben elektronikus elven működik, aritmetikai egység alkalmazása, belső program és adattárolás, programvezérlés.

Neumann azt vallotta, hogy a számítógép nem egy vagy több emberé, hanem az egész emberiségé. Nem egy ember találta ki, hanem matematikusok és mérnökök hada. IAS- vagy Neumann-gép (JONIAC), ez leginkább abban különbözött a korábbi két számítógéptől, hogy párhuzamos működésű volt, tehát sokkal gyorsabban számolt bármelyik korabeli számítógépnél, felépítése pedig -fő vonalaiban- megegyezett a mai modern számítógépekével. Ez a számítógép tekinthető a mai számítógépek "atyjának”.

 

 

Öveges-féle tanítás

Öveges József (1895-1979) fizikus, tanító, szakíró

"A legegyszerűbb a legművészibb." Ötöst csak az kaphatott, aki nem vett krétát a kezébe és a legbonyolultabb levezetést vagy jelenséget maga elé képzelve tudta elmondani. Álmodott arról, hogy lesz majd Magyarországon egy olyan intézmény, ahol a látogatók a "világ érdekes" jelenségei közül nagyon sokkal közvetlen kapcsolatba kerülhetnek, kedvükre kísérletezhetnek, s "megérinthetik a tudományt".  „Csodák Palotájá”-nak nevezte, 1994-ben volt az első kiállítás,  azóta meghatározó szerepet tölt be a tudományos ismeretterjesztésben.

 

 

C-vitamin

Szent-Györgyi Albert (1893-1986) biokémikus

1932-ben azonosította az hexuronsavat a C-vitaminnal. A porlódi pirospaprika a legcsodálatosabb aszkorbinsavraktár, amely csak a világon van. Grammonként 2 milligramm C-vitamin van benne. Naponta 50-60 milligrammra  van szüksége az egészséges szervezetnek.

Az egyetlen tudós, aki Magyarországon érdemli ki a Nobel díjat.

 

Ciklotron-elv

Szilárd Leó (1898-1964) fizikus, biológus

1929-ben szabadalmaztatja, de Lawrence építi meg.

1955-ben Fermivel közösen szabadalmaztatja, az atomreaktort, az amerikai kormány jelképes 1 dollárért .megveszi.

 

 

Rubik kocka

 Rubik Ernő (1944) építész, feltaláló, tervező

Nevéhez több logikai játék megalkotása is fűződik. Mindenekelőtt a Bűvös kocka (ami külföldön Rubik-kocka néven lett ismert), ami 1975-ös megjelenését követően példátlan nemzetközi népszerűséget ért el. Később a Kígyó (1977) és Bűvös négyzetek (1985) nevű játékokat is megalkotta, ám ezek népszerűsége már nem érte el a Bűvös kockáét. Maga a Bűvös kocka tulajdonképpen csak egy, a térbeli mozgások szemléltetésére alkalmas eszköznek készült, később derült ki, hogy játékként is igen szórakoztató. További ismertebb játékai a Bűvös dominó, a Sudokube és a Rubik-óra is.

 

 

A kontaktlencse:

Magyarországon Dr. Dallos József foglalkozott elsőként kontaktológiával. Dr. Győrffy István folytatta a megkezdett munkát. 1939-ben ő készített a világon először  az akkor feltalált törhetetlen anyagból kontaktkagylót. A II. Világháború előtti feszült nemzetközi helyzet okozta elzártság miatt sajnos csak a háború után derült ki, hogy amit Győrffy István doktor már előbb alkalmazott, azt némi késéssel Olbring amerikai optometrista is felismerte.
Így a plexiből (polymethyl methacrylate - PMMA) készült kagylókat a világ az ő nevéhez kapcsolja. (Az anyag a repülőgépgyártásban használt anyagból ered.)

 

 

 

 

A mappában található képek előnézete 1956

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

Nincs új bejegyzés.